Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Lékárna Mediexpert s.r.o. Menu

Očkování a jak zmírnit reakce na očkování?

26. 5. 2015

ProvakcinKolikrát již byla otevřená a polemizovaná otázka očkování? 

Také Vás straší představa, jakou zátěž představuje povinné očkování pro téměř narozené děti? Slýcháte od ostatních maminek jaké reakce se po očkování dostavily?

Nepříjemné pro dítě i rodiče jsou především ty celkové jako jsou zvýšená teplota, bolest hlavy, neklid, nespavost. Ale i ty lokální nežádoucí reakce po očkování nejsou nijak zanedbatelné, může se jednat o začervenání v místě vpichu, otok, bolestivost.

 Vždyť již v 6.týdnu od narození mohou být děti očkované proti rotavirové nákaze (očkovací látkou Rotarix nebo Rotateq) a hned v 9.týdnu v rámci povinného očkování proti těmto nemocem v kombinované vakcíně (Infanrix hexa) – záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B, onemocnění vyvolané Haemophillus influenzae typu B a zároveň i proti Pneumokokovým onemocněním (očkovací látkou Synflorix nebo Prevenar 13) a do třetice ještě další dávkou proti rotavirové nákaze 1 měsíc od té první dávky (očkovací látka Rotarix nebo Rotateq). To stejné schéma a kombinace očkovacích látek je i ve 3. a 4.měsíci věku dítěte.

V 15.měsíci je dítě v rámci povinného očkování očkováno proti zarděnkám, spalničkám a přiušnicím, pokud si rodiče přejí je možné přidat v rámci nepovinného očkování i očkování proti planým neštovicím. Obzvláště tato první živá atenuovaná vakcína bývá na reakci po očkování nejbouřlivější.

 Očkování je však důležité. I když se to zdá hodně, nelišíme se počtem dětského očkování oproti rozvinutým zemím. Ochrana zdraví je u nás i v těchto zemích prioritou. Nebraňte se povinnému dětskému očkování, ale zkuste snížit celkové reakce po očkování.

Provakcin Jak tedy předcházet možným nežádoucím reakcím a podpořit akceptaci vakcíny dítětem? Možná jste zaznamenali, že nedávno proběhla studie, jejímiž realizátory byli všeobecní lékaři pro děti a dorost. V rámci této studie se hodnotil přípravek Provakcin plus. Jedná se o český patent. Lékař, kterému záleželo na akceptaci vakcíny dítětem, zkombinoval dvě hlavní účinné složky, které mají vliv právě na teplotu a celkové reakce po vakcinaci.

Jedná se o kurkumin – který má studiemi prokázaný účinek protizánětlivý a antipyretický ( proti zvýšené teplotě) a o organické germanium – mezi jehož nejvýznamnější biologické účinky patří   antivirové a imunologické účinky, schopnost stimulovat imunitní systém a chránit organismus před patogeny (Goodman 1988).

 Výsledky byly pozoruhodné: ve skupině očkovaných dětí, které užívaly Provakcín měla teplota mírnější vzestup a trvala kratší dobu než ve skupině očkovaných dětí, kterým se Provakcín nepodával. Dokonce i počet dětí bez celkových příznaků byl ve skupině s Provakcinem vyšší než v kontrolní skupině.

 Zároveň se touto studií potvrdilo také to, že přípravek Provakcin nevyvolává žádné vedlejší zažívací nebo alergické reakce.

 Provakcín Plus je vhodný pro děti od 3.měsíce věku.